torsdag 28 februari 2013

Vilka typer av larm finns det?


För olika typer av hushåll eller lokaler finns det olika typer av larm som det kan vara värt att använda sig av. Dels finns det de larm som har som funktion att skydda mot inbrott eller akuta situationer och sedan finns det de som till exempel varnar om annan fara.


  • Brandlarm
    Detta är det absolut vanligaste larmet i svenska hushåll och det är något som är starkt rekommenderat. Med ett brandlarm vaknar du garanterat om något fattar eld, vilket annars inte är absolut säkert. Många är nämligen de som förgiftats av röken innan de hunnit uppfatta faran. 
  • Inbrottslarm
    Ett inbrottslarm är avsett för att förhindra, eller snarare varna om inbrott. Det finns många olika varianter av dessa, men generellt fungerar de så att de genom olika typer av sensorer kan känna av när en obehörig person inkräktar. Då går ett ljudligt larm som ibland inte enbart väcker grannarna utan också larmar polisen. 
  • Trygghetslarm
    Med ett trygghetslarm kan personer som har begränsad rörelseförmåga, så som handikappade och äldre, göra personal uppmärksamma på att de är i behov av hjälp. Dessa larm återfinns oftast inom äldrevården och på sjukhus.
  • Trygghetstelefon
    Detta larm påminner mycket om trygghetslarmet med den stora skillnaden att det finns en direkt telefonuppkoppling mellan larmcentralen och den som är i behov av hjälp.
  • Överfallslarm
    Dessa är små, mobila alarm som kan bäras i handväskan och används när man till exempel är ute och går själv en natt. De aktiveras med ett knapptryck.
  • Driftlarm
    Dessa larm används för att övervaka apparatur på sjukhus eller i fabriker. Man kan med ett sådant larm till exempel bevaka så att inte trycket i en kokare överstiger en viss nivå.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar