fredag 22 februari 2013

Vakthundar gör larmet överflödigt


Många är de som gör allt för att undvika inbrott i bostaden eller på arbetet. Hur mycket man än murar in sig är det svårt att mäta dessa åtgärder med att helt enkelt skaffa en vakthund. En vakthund kommer garanterat att reagera när någon oönskad person närmar sig.

Vad är en vakthund? 
Vakthundar är hundar som naturligt, genom sina nedärvda anlag, har en stark revirkänsla. Man kan således inte träna en hund till att bli en vakthund, men däremot kan man såklart göra en vakthund mindre bra eller dålig genom utbildning. Genom vissa rasers nedärvda revirkänsla reagerar de instinktivt när någon kommer i närheten av vad de betraktar som deras område. Reaktionen är då oftast att skälla, men även att bita och till och med orsaka dödlig skada.

Finns det olika typer av vakthundar?
Man brukar generellt skilja mellan de vakthundar som är gjorda för att vakta ett revir och de som till exempel poliser för med sig och som istället är mer bunden till sin ägare. Att skaffa en vakthund som ska skydda ditt hem kräver mindre träning och mindre upplärningsförmåga från hundens sida. Om du å andra sidan vill ha en vakhund som mer liknar den som poliserna använder sig av kräver det mycket mer arbete.

Vilka raser används?
En vakthund som tack vare sin fysik och intelligens ofta används av poliser är schäfrar. Dessa har varit domesticerade av människan i tusentals år och noga framavlats för att ha perfekta vakthundsegenskaper. Annars finns vakhundar generellt inom familjerna gårdshundar, herdehundar och brukshundar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar