fredag 1 februari 2013

Är smarta inbrottslarm nästa stora trend?


Bor man i en villa är det som bekant klokt att ha ett bra inbrottslarm. Risken för inbrott är mycket lägre för villor med bra larm installerade än olarmade villor. Bara larmdekalen på huset kan göra att tjuven hellre väljer ett annat hus, ett lättare “byte”.

Men hur många med inbrottslarm har inte någon gång gått hemifrån och undrat om de kom ihåg att slå på larmet eller inte? Missa människor larmar inte av när dom går på jobbet, utan endast på semester och dylikt. Det kan även bli problem om man t ex ska resa bort, är på väg till flygplatsen, kanske något försenad, och alla i bilen undrar vem det var som larmade egentligen.


Men numera ska det inte längre behöva vara ett problem

Med hjälp av smarta appar som larmtillverkarna utvecklar ska det gå att kolla sitt larm på distans. Man kan t ex enkelt larma på och av och se om något har registrerats i larmloggen.

Larmen som ju har övervakningskamera och inbyggt ljudlarm med hög volym kan också vara behjälpliga vid händelse av brand. De ser till att alla verkligen vaknar om branden sker när det är natt. De ser också till att larmcentralen kan se branden och larma brandkåren omedelbart. Detta utan att en väktare behöver åka till platsen för att undersöka varför larmet har utlösts. Det innebär en tidsbesparing som kan vara den avgörande skillnaden för om huset står kvar dagen efter eller inte. När brandkåren väl är larmad tar det oftast inte så lång tid för dem att vara på plats men den stora tidsförlusten i samband med bränder är just mellan när branden utbryter och när någon larmar.

Vid händelse av inbrott hjälper också kameran till att identifiera antalet förbrytare och möjligen fånga deras rörelser på bild. Oftast är de förstås maskerade men bilderna kan ändå utgöra viktig bevisning i händelse av rättegång. Inte minst så ger det larmcentralen underlag för vilken typ av förstärkning som bör kallas till platsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar